Een rieten dak heeft een gemiddelde levensduur van zo'n 30 tot 35 jaar. Maar hoe lang een dak in de praktijk mee gaat, is van veel factoren afhankelijk. Om de levensduur van uw rieten dak zo lang mogelijk te maken kunt u rekening houden met de volgende factoren:


De schuinte van het dak

Hoe steiler de hellingshoek van het dak is, hoe minder diep hemelwater in het pakket riet kan doordringen. Doordat water sneller wordt afgevoerd, blijft het dak door de tijd heen droger en krijgt vocht, mos, en alg niet de kans om schade aan te richten. Hierdoor gaat het riet minder snel rotten.


De kwaliteit van het riet

Er zijn verschillende soorten riet op de markt uit verschillende landen, zoals Nederland, China en Oostenrijk. Het is belangrijk dat riet wordt gebruikt dat groeit in zoet water. Wanneer riet namelijk groeit in zout water, neemt het gemakkelijker vocht op en vocht wilt u juist niet aantrekken op het dak. Bij Rietdekkersbedrijf Spronk werken wij alleen met de beste kwaliteit riet, om ervoor te zorgen dat uw dak zo lang mogelijk in goede conditie blijft. 


Vakmanschap

Een andere belangrijke factor is hoe de rietdekker te werk gaat. Staat de rietdekker voor kwaliteit en beschikt hij over de juiste ervaring en opleidingen. Rietdekkersbedrijf Spronk heeft ruim 20 jaar ervaring en blijft zich ontwikkelen door te investeren in kennis en opleidingen om u goed van dienst te kunnen zijn. 


Omgeving

Werpen bomen of hoge gebouwen schaduw op uw dak? Dan kan het dak minder snel opdrogen na een bui en blijft het door het jaar heen dus vochtiger. Hetzelfde geldt voor de noordzijde van een dak; die zijde blijft doorgaans vochtiger dan de zuidkant van het dak en zal eerder of intensiever onderhoud vergen. 


Onderhoud

Alg en mos kunnen de levensduur van uw rieten dak drastisch verkorten. Alg en mos ontstaan sneller op een vochtig dak en houden op hun beurt ook weer vocht vast. Zorg er dus voor dat uw rieten dak zo schoon mogelijk blijft voor de langste levensduur. Het is ook mogelijk om uw dak te laten spuiten tegen alg en mos. Dit voorkomt de nieuwe aanzet van alg en mos. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. 


Een rieten dak kan gemaakt worden op verschillende soorten dakconstructies:


Schroefdak

Bij een gesloten kapconstructie worden er platen (zoals spaanplaat of underlayment) op de sporen gemonteerd. Dit is ook mogelijk met isolatieplaten. Bij sommige isolatieplaten kunt u de sporen laten zitten en bij sommige kunt u deze zelfs weg laten. Het riet wordt dan door middel van schroefdraden vast geschroefd op de platen. Het grote voordeel van een gesloten kapconstrucie is dat er geen tocht meer is, u lagere stookkosten zult hebben en het de brandveiligheid vergroot. Dit laatste brengt als bijkomend voordeel met zich mee dat de premie voor uw opstalverzekering doorgaans lager is dan bij een traditioneel gebonden rieten dak.   


Traditioneel gebonden rieten dak

Bij een traditioneel gebonden rieten dak worden er houten panlatten horizontaal op de sporen bevestigd. Het riet wordt dan door middel van gegalvaniseerden staaldraden onder de panlatten door vast gemaakt. Deze constructie is nog veel te zien in oudere gebouwen en geeft van binnenuit een geweldig mooi zich op de binnenkant van het rieten dak. Het dak kan indien gewenst nog wel van binnenuit na-geisoleerd worden.